Удк 504: 346. 544. 4: 658. 516. 3 Н. В. Хоменко, магістр., А. П. Мартиненко, ст викл icon

Удк 504: 346. 544. 4: 658. 516. 3 Н. В. Хоменко, магістр., А. П. Мартиненко, ст викл




Скачати 70.54 Kb.
НазваУдк 504: 346. 544. 4: 658. 516. 3 Н. В. Хоменко, магістр., А. П. Мартиненко, ст викл
Дата конвертації07.03.2013
Розмір70.54 Kb.
ТипДокументи
джерело

УДК 504:346.544.4:658.516.3


Н.В.Хоменко, магістр., А.П.Мартиненко, ст. викл.

Кіровоградський національний технічний університет


Оцінка впливу генно-модифікованих організмів на стан здоров’я людини


Досліджено проблему використання ГМО в Україні. Проаналізовані генно-інженерні підходи до створення інтенсивних технологій у харчовій промисловості.

генна інженерія, трансгенна соя, суспензії ГМР у ковбасних виробах


За прогнозами демографів, населення Землі до 2025 р. повинне досягти 8,3 млрд. Вчені стурбовані розв’язанням проблеми голоду.

Земля забудована й розорана уздовж і поперек. Підвищенням врожайності зернових і виробництвом м'яса традиційними способами проблему не вирішити. Адже врожайність основних світових культур - пшениці й рису досягла межі. А нескінченні "м'ясні скандали" - з коров'ячим сказом, малайзійськими свинями, бельгійськими курми - показують, що вирощувати якісну яловичину, свинину і птицю стає усе сутужніше.

Генна інженерія - це нова, революційна технологія, за допомогою якої вчені можуть витягати гени з одного організму й впроваджувати їх у будь-який інший. Пересадження генів змінює програму організму-одержувача, і його клітини починають створювати різні речовини.

Незважаючи на те, що гени можуть бути вилучені й правильно схрещені, у житті важко прогнозувати наслідки вживлення генів у чужий організм. Такі операції можуть стати причиною мутацій, у результаті яких придушується діяльність природних генів організму. Впроваджені гени можуть викликати несподівані побічні ефекти: генетично модифікована їжа може містити токсини й алергени або мати низьку поживність, і в результаті споживачі занедужують або, як уже траплялося, помруть. Організми, виведені за допомогою генної інженерії, здатні самостійно розмножуватися й схрещуватися із природними, що не перетерпіли генне втручання, популяціями, викликаючи при цьому необоротні біологічні зміни в усій екосистемі Землі.

В перші роки (1997-2001р.р.) спроби використання ГМР в Україні спостерігали високий рівень активності, з двох боків: прихильників нових продуктів і їх опонентів. Компанія «Монсанто» в Україні не була успішною внаслідок повної відсутності нормативно-правової бази в державі. Її існування дозволило б врегулювати як інтереси оригінаторів ГМО (біотехнологічні компанії) і виробників сільськогосподарської продукції (фермери, асоціації тощо), так і інтереси держави і громадян. Підготовлена в другій половині 1998 року (фактично, після дворічного вирощування трансгенних рослин картоплі на території України) Постанова Кабінету Міністрів, була спрощеною процедурою дозволу використання таких рослин.

Другою причиною була недостатньо прозора або, швидше, засекречена процедура випробувань перших рослин з ГМІ. Згідно інформації, що існує на той час на офіційних біотехнологічних сайтах, в Україні проводили випробування генетично модифікованої картоплі, кукурудзи, рапсу, цукрового буряку. Проте, в Україні такої інформації не існувало: ні громадськість, ні науковці не могли з'ясувати, де

___________

© Н.В.Хоменко, А.П.Мартиненко, 2010


проводяться такі випробування. Було відомо з різних неофіційних джерел лише про завезення картоплі, стійкої до колорадського жука і проведення певних випробувань такого матеріалу. При цьому не існувало системності при таких випробуваннях, які, в той же час, проводили без належного екологічного контролю.

Відсутність офіційної інформації про те, які культури проходять випробування в Україні, де проводяться ці випробування і які їх результати, дуже турбували громадськість і остання почала активні дії із заборони ГМО в Україні взагалі.

Ще більша напруга в суспільстві викликала появу інформації, яку надала газета «Сільські Вісті», про спроби використання в експериментальних цілях груп українських військовослужбовців, яких годували такою картоплею без їх спеціальної згоди, а також про повну відсутність експертизи такої картоплі. Як «засіб захисту з ендогенною інсектицидною активністю» - з таким формулюванням така картопля пройшла першу формальну реєстрацію в Україні і була дозволена Держхімкомісією для використання до 2000 року.

Все це стало початком опору громадськості щодо використання таких технологій в Україні.

Питання необхідності регулювання ГМО в Україні зараз не викликає сумнівів, після широкого обговорення таких питань світовою спільнотою і появи в результаті обговорення спеціальної міжнародної угоди – «Картахенского протоколу про біобезпеку», в якому чітко прописаний принцип обережності - країна має право відмовитися від імпорту ГМО, якщо боїться шкідливих наслідків для навколишнього середовища і здоров'я людей, – все стало зрозумілим для тих держав, які ратифікували дану угоду відповідними законами. Україні залишилося тільки підтримати угоду законодавчо. Найбільш важливою проблемою для України є питання маркування продуктів з ГМ компонентами. Хоча, зважаючи на досвід країн світу, що теж переймаються питанням вживання ГМО в їжу, то деякі домоглися не тільки маркування продукції, але й значного її здешевлення, а також розташування на спеціальних полицях, окремо від «натуральних» продуктів. Тому український споживач має бути хоча б інформований про наявність в продукті ГМ компонентів, адже інформація – це в першу чергу свобода вибору.

Маркувати продукти, що містять ГМО, зобов'язав головний для виробників закон – «Закон України про захист прав споживачів», в якому, здавалося б, ця норма чітко прописана. Також 1 серпня 2007 року Кабмін прийняв постанову, згідно якій з 1 листопада 2007 має бути введене маркування трансгенних продуктів з вмістом ГМО вище 0,9%. На упаковках повинна була з'явитися інформація про можливу небезпеку трансгенних продуктів для здоров'я, а продаж дитячого харчування, що містить ГМО, мало бути повністю заборонене. Тим не менш спеціалісти «Укрметртестстандарту» зробили контрольну закупівлю продуктів в супермаркетах Києва і досліджували їх на наявність генетично-модифікованих організмів. Результати аналізів шокують: в 42 досліджених зразках варених і копчених ковбас, сосисок, шинки, пельменів в 18 продуктах вміст ГМО набагато перевищував максимально допустиму в Європі норму 0,9%. Щодо дитячого харчування – програма «Знак якості» телеканалу «Інтер» провела дослідження дитячої молочної суміші Nutrilon Соя, призначеною для немовлят, які не засвоюють молочний білок. В продукті виявили генетично модифіковану сою.

Наприкінці жовтня Міністерство охорони здоров'я запропонувало відмінити вище згаданий документ, мотивуючи своє рішення тим, що введення маркування перешкодить вступу Україні у Всесвітню торгівельну організацію. Таким чином питання відклали «до кращих часів».

Деякі спеціалісти стверджують, що в Україні немає достатньо обладнаних лабораторій, де б можна було проводити дослідження на предмет наявності трансгенів у товарах,що завозять до нас з-за кордону. За словами доцента кафедри біохімії і екології харчових виробництв Національного університету харчових технологій, кандидата біологічних наук Олексія Ситника, для забезпечення необхідної для постійного маркування кількості досліджень, країні потрібно як мінімум десяток великих лабораторій. Зараз їх існує лише чотири. Тест одного зразка продукту на наявність ГМО коштує близько 400 грн., а тестувати потрібно кожну партію товару, що завозиться.

Так, на полицях стали з’являтися продукти з написом «без ГМО». Та з огляду на, те, як складається ситуація із дослідженнями, беручи до уваги такий незрозумілий спротив державних діячів врегулюванню даної проблеми, виникає думка, чи не рекламний це хід найбільш «швидких та розумних» виробників, та чи не зроблено це для того, щоб якось загасити галас народу навколо питання про ГМО, а також, щоб просто збільшити продаж своїх товарів.

Не забуваймо, що немає проблем, які б неможливо було вирішити. Якщо в Україні буде введено обов’язкове маркування продукції із вмістом генно-модифікованих організмів, і також суворо проконтрольоване законодавством, а дослідження проводитимуться не тільки вже готових продуктів, а й тієї сировини, що завозять до України, ситуація безперечно зміниться на краще.

Сформована у світі ситуація з м'ясною сировиною приводить до дефіциту тваринного білка в раціоні харчування населення. Тому в технології виробництва харчових продуктів досить актуальне комбінування білків тваринного й рослинного походження, які економічно сполучать у собі високу харчову цінність і забезпечують виробництво готової продукції відповідно до вимог споживача до її якості. Створення комбінованих варених ковбасних виробів з використанням функціональних рослинних білків не суперечить рекомендаціям Комісії «Кодекс Аліментариус» ФАО/ВІЗ, у яких, декларується їхня кількість, як замінників м'яса, не більше 50%. За технологічними, органолептичними і фізико-хімічними показниками такі вироби повинні бути адекватні групі традиційних варених ковбасних виробів.

Домінуючими трансгенними культурами, що є продовольчою сировиною, є соя, рапс і кукурудза. Лідером у цьому ряді є білки сої завдяки їхнім функціональним властивостям, харчовій цінності й низькій собівартості.

Проведені дослідження кількісного впливу білкового концентрату на харчову цінність, фізико-хімічні й органолептичні характеристики комбінованої мясорослинної системи.Досліджували якісні характеристики зразків, що містять від 20 до 35% суспензії ГМСК у складі рецептури. Як контроль використали варену ковбасу 1-го сорту, основними компонентами рецептури якої є яловичина й свинина. Заміна м'ясної сировини була проведена з урахуванням вимог технології виробництва й економії сировини.

Підвищення рівня внесення суспензії ГМСК приводить до перерозподілу у фарші масових часток основних макроживильних речовин: незначному збільшенню масових часток білка, вуглеводів, золи й зниженню змісту жиру у всіх зразках.

Абсолютні величини показника напруги стандартної пенетрації (НСП) для зразків, що містять 20 і 25% суспензії ГМСК, свідчать про те, що їхня структура ідентична структурі, властивій фаршу традиційних варених ковбас. Введення 30 і 35% суспензії ГМСК у рецептури негативно позначилося на структурі й, як наслідок, на зовнішньому вигляді досліджуваних зразків.

Введення суспензії ГМСК позитивно позначається на загальному розподілі компонентів і має деяку перевагу в порівнянні з контролем відносно масової частки жиру, зниження якого є позитивним чинником згідно із сучасними тенденціями в області здорового харчування.

Одним з основних показників, що визначають біологічну цінність харчових продуктів, є ступінь перетравлювання білків у шлунково-кишковому тракті протеолітичними ферментами. Результати визначення перетравності білків травними ферментами in vitro дають можливість передбачати ступінь утилізації білків організмом. Варена ковбаса, рецептурним компонентом якої є суспензія ГМСК. характеризується низьким значенням перетравності пепсином і трипсином у порівнянні з контролем.


Исследована проблема использования ГМО в Украине. Проанализированы генно-инженерные подходы создания интенсивных технологий в пищевой промышленности.


The problem of the use of GMO is investigational in Ukraine. Gene-engineerings approaches of creation of intensive technologies are analysed in food industry.


Одержано 10.12.09

Додати документ в свій блог або на сайт


Схожі:

Удк 504: 346. 544. 4: 658. 516. 3 Н. В. Хоменко, магістр., А. П. Мартиненко, ст викл iconУдк 658. 567. З т. Л. Верлан, магістр., А. П. Мартиненко, ст викл
Розглянуті технологічні схеми переробки зношених шин і технічні характеристики наявного обладнання. Описано новий агрегат – диспергатор-екструдер...

Удк 504: 346. 544. 4: 658. 516. 3 Н. В. Хоменко, магістр., А. П. Мартиненко, ст викл iconУдк 502. 3: 006. 354 Н. М. Високолян, магістр, А. П. Мартиненко,ст викл
Представлена геолого-промислова характеристика Живанівського родовища гранітів. Проаналізовані екологічні проблеми, спричинені гірничими...

Удк 504: 346. 544. 4: 658. 516. 3 Н. В. Хоменко, магістр., А. П. Мартиненко, ст викл iconУдк 551. 506. 8 Н. В. Берегова, студ., В. Г. Мартиненко, ст викл
Описаны медико-ветеринарные, биологические, социальные и психологические проблемы, порождаемые бездомными животными. Предложены стратегии...

Удк 504: 346. 544. 4: 658. 516. 3 Н. В. Хоменко, магістр., А. П. Мартиненко, ст викл iconУдк 595. 783 (477) В. Г. Мартиненко, ст викл
Розглянуті питання біології, фенології, методи моніторингу небезпечного шкідника кінського каштану – каштанової мінуючої молі, нового...

Удк 504: 346. 544. 4: 658. 516. 3 Н. В. Хоменко, магістр., А. П. Мартиненко, ст викл iconУдк 378 В. О. Гребенюк, викл., І. О. Головко, викл
В статті розглядається гумбольдтівська модель університету та проблеми української вищої освіти

Удк 504: 346. 544. 4: 658. 516. 3 Н. В. Хоменко, магістр., А. П. Мартиненко, ст викл iconУдк 378. 147. В. В. Підоренко, викл., Т. А. Сотніченко, ст викл
В статье говориться о необходимости применять для каждого этапа обучения соответствующие формы контроля

Удк 504: 346. 544. 4: 658. 516. 3 Н. В. Хоменко, магістр., А. П. Мартиненко, ст викл iconУдк. 378. 147 І. О. Головко, викл., В. О. Гребенюк, викл
Стаття містить дві анкети, які допоможуть обрати свій власний стиль у вивченні іноземних мов

Удк 504: 346. 544. 4: 658. 516. 3 Н. В. Хоменко, магістр., А. П. Мартиненко, ст викл iconУдк 378 В. О. Гребенюк, викл., І. О. Головко, викл
В статті розглядаються аспекти реформи освіти в контексті Лісабонської стратегії „ціложиттєвого навчання”, орієнтованого на студента....

Удк 504: 346. 544. 4: 658. 516. 3 Н. В. Хоменко, магістр., А. П. Мартиненко, ст викл iconУдк. 378 147 Т. А. Сотніченко, ст викл., В. В. Підоренко, викл
Статья посвящается новому подходу к изучению иностранного языка в современных условиях. Раскрывается понятие мультимедийные (ММ)...

Удк 504: 346. 544. 4: 658. 516. 3 Н. В. Хоменко, магістр., А. П. Мартиненко, ст викл iconУдк. 378. 147 І. О. Головко, викл., В. О. Гребенюк, викл
У статті розглядаються шляхи формування стратегічної компетенції студентів з урахуванням психічних особливостей сприймання інформації...

Додайте кнопку на своєму сайті:
Документи


База даних захищена авторським правом ©lit.govuadocs.com.ua 2000-2013
При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання відкритою для індексації.
звернутися до адміністрації
Документи